Basinfirefest se vrací. Na koho vyrazit?

Poslední červnový víkend se ve Spáleném Poříčí uskuteční festival Basinfirefest. „Poslední“ ročník zde proběhl v roce 2017 a v roce 2019 mělo dojít k jeho obnovení, bohužel zasáhla covidová doba. Během pauzy jsme se dočkali interních změn, kdy se k pořadatelům festivalu přidali Obscure Promotion, pořadatelé festivalu Brutal Assault. Dočkáme se, jako i u předchozích ročníků, průřezu hudebními žánry od metalcoru, thrash metalu, death metalu i rocku.

Saxon

Jeden z headlinerů k nám dorazí z Anglie se starým dobrým heavy metalem, a to kapela Saxon. Kapela vznikla v druhé polovině 70. let a začátkem osmdesátek se umístila v žebříčku UK Top 40. Letos vydali album Carpe Diem, které nám na festivalu určitě představí.

Epica

Symfonický metal s pár prvky gothic metalu, takto bychom mohli popsat styl nizozemské kapely Epica. Jejich osmé studiové album vyšlo vloni s názvem Omega, a dočkalo se pozitivních recenzí. Podaří se Simone Simons s jejím operním zpěvem a Marku Jansenovi s jeho growlem rozpoutat na zelené louce bouři?

Frog Leap

4,5 milionu diváků na YouTube a nespočet coverů, to je Leo Moracchioli. S jeho kreativitou, vtipem a umem hrát na několik hudebních nástrojů si získal na YouTube nespočet příznivců a později se se svými covery vydal koncertovat. Metalových předělávek se dočkaly hity jako Hello od Adele, Toto – Africa, Dance Monkey – Tones And I, ale i dětská návyková píseň Baby Shark.

Jinjer

Poslední měsíce pro ukrajinskou kapelu Jinjer musely být náročné. Na podporu jejich domoviny společně s vydavatelstvím Napalm Records vyrobili dvě verze triček na podporu jejich země. Veškerý výdělek z prodeje šel charitativním organizacím na Ukrajině a o rozdělování darů aktualizovala kapela informace na jejich sociálních sítích. Zrušili i jejich květnové turné v Latinské Americe, které bylo již dříve přesunuto kvůli koronaviru. Vzhledem k situaci a k myšlence, že přijdou lepší zítřky, začala kapela opět koncertovat.

V listopadu 2020 vydali Jinjer své úplně první živé album a koncertní video Alive In Melbourne. V roce 2021 jsme se dočkali jejich čtvrtého alba Wallflowers, které je označované jako jejich nejambicióznější album.

https://www.youtube.com/watch?v=XzeNF7hf5lo

Suicide Silence

Rychlé bubnování, growl až vysoké screamování. Ze slunečné Kalifornie k nám dorazí dethcorové seskupení Suicide Silence. Celé třetí album The Black Crown se nese celé v nádechu nu metalu. Po vydání alba zpěvák Mitch Lucker, jedna z ikon deathcore hnutí, zemřel při motocyklové nehodě. Po této události se ke kapele přidal Eddie Hermida, s nímž kapela vydala už dvě desky. Na poslední šesté nahrávce Become the Hunter (2020) se kapela navrátila ke svému deathcore stylu.

Steve ‘n’ Seagulls

Kontrabas, mandolína, akordeon a banjo. Že s těmito nástroji jde zahrát rock nás hodlá přesvědčit kapela Steve ‘n’ Seagulls. Finský kvintet s farmářskou image hraje covery známých rockových a metalových písní.

Annisokay

Z Německa dorazí post-hardcor, metalcorová skupina Annisokay. Všechna jejich studiová alba se dostala do první stovky oficiální německé hitparády alb. Můžeme se tedy těšit na těžké kytarové riffy s hnacím rytmem bicích s kombinací melodického zpěvu a screamu.

Dále zde uvítáme například Rooting Christ, jednu z prvních black metalových kapel na řeckém poloostrově. Dog Eat Dog (hc/punk/rap/hip hop), Belphegor (black/deathmeta), Vancanto (heavy metal a-capela) a další.

Z českých vod se do Spáleného Poříčí také chystají výstřední Hentai Corporation (eccentric crossover). Gutalax (goregrind), které je vhodno si poslechnout při ušní zácpě. Cocotte Minute (crossover) s ikonickým hlasem zpěváka Zellera. Kapelu Stellaris (modern metal/metalcore) o které je čím dál více slyšet. A ze slovenského archivu dojede zahrát i kapela Tublatanka (rock/hard rock). Takže si to nenechte ujít.

Text // Lety

klubovna logo banner

13. 2. 2013 – v toto na oko banální datum vzniklo něco, co z původního skromného a ne úplně sebevědomého článku přerostlo v nynější podobu. Právě v tento den totiž světlo světa poprvé spatřila Klubovna. Z původně hudebně publicistické rubriky na jednom z webzinů vznikl samostatně soběstačný projekt, který se však snaží navázat na původní ideu. Nedělat ze svých fanoušků pouhé bezduché konzumenty, ale aktivní součást celého mimořádně interaktivního projektu.

Sleduj nás na:

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 2 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.